Proč jíst tvaroh

.

Základem jeho výroby je srážení mléčné bílkoviny kaseinu.
Dělím ho podle obsahu tuku na plnotučný, nízkotučný a odtučněný. Tvaroh náš organismus tráví lépe, než bílkoviny z masa nebo ryb. Proč se do něj tedy s chutí nepustit?
miska tvarohu.jpg 
Co obsahuje:
–       bílkoviny(kasein)
–       aminokyseliny(lysin, methionin)
–       vitamíny(A, C, D, E, B12, B6, kyselinu listovou, betakaroten)
–       minerály (vápník, hořčík, draslík, zinek, mangan, selen, měď)
 
Zdraví s tvarohem
Tvaroh je vzhledem k vysokému obsahu vápníku vhodný pro kosti, zuby a vazy. Posiluje komunikaci mezi buňkami – prevence rakoviny. Preventivně působí také proti vzniku osteoporózy Pomáhá nám zotavit se po nemoci a uchovat mladistvý vzhled. Je to vhodná potravina i pro lidi s cukrovkou a obézní. Díky kaseinu se pomalu (ale přitom lehce) tráví a na dlouhou dobu zasytí. Tak pomáhá při dietách. Je vhodné ho jíst jako večeři, brání nás před nočním hladem. Lékaři ho doporučují pacientům, kteří drží dietu kvůli nemocem žaludku, žlučníku, jater nebo střev.
Při použití tvarohu při dietách je důležité kontrolovat obsah tuku, který je vždy na výrobcích uváděn.
 ovocná roláda.jpg
S čím ho jíme
Tvaroh je vhodné podávat k:
–       zelenině (okurka, paprika, cibule, česnek, řepa, ředkvičky, zelí)
–       ovoci (jahody, meruňky, broskve, hrušky, jablka, meloun)
–        ořechům
–       sýrům
 
Hodnotné látky z ovoce a zeleniny jsou spolu s tvarohem tráveny pomaleji a náš organismus tak má více času je využít. Bez pomoci tvarohu by se v některých případech jen „prohnaly“ naším tělem a nic nám v něm nezanechaly.
 
K dochucení tvarohu se dá použít:
–       koření (pepř, paprika, kmín)
–       bylinky (pažitka, tymián, šalvěj)
–       hořčice, majonéza
–       ve sladkých variantách pokrmů pak i med, skořici nebo vanilku
chlebíček s tvarohem.jpg 
Tvarohová jídla jsou oblíbená a existuje jich opravdu velké množství. V receptech je používán jako základní složka i jako „doplněk“. Ať už se pustíte do sladké nebo slané, zdravější nebo méně zdravé varianty, přejeme dobrou chuť!

Proč jíst tvaroh
3.6 (72%)5
.