Vlastní dřevostavba versus panelový byt

Bydlet ve vlastním domě, anebo žít v panelákovém sídlišti? Tuto otázku si klade čím dál více lidí a mnozí z nich se již rozhodli pustit město k vodě a odstěhovat se na venkov, například do přízemní dřevostavby.

Nízké náklady na bydlení

Vysoké ceny energií přestávají někteří lidé akceptovat a nehodlají se smířit s tím, že budou rok co rok platit nehoráznou sumu jen za to, že si dovolí v zimě se ohřát. Toto jsou například situace v panelových domech, které se vytápí centrálně z plynové kotelny, a lidé tu nemají prakticky žádnou reálnou možnost, jak ušetřit. Ideální je mít svůj vlastní dům, kde lze topit např. dřevem, případně využít tepelné čerpadlo, ovšem musí jít o objekt patřičně zateplený a energeticky úsporný.

interiér domu

Bungalov s valbovou střechou

Valbová střecha připomíná svým tvarem nízkou pyramidu a je typickým řešením pro přízemní bungalovy. Tyto domy jsou nesmírně oblíbené zejména pro svůj líbivý vzhled a nízký sklon střechy, působí velice přátelsky a hodí se do všech typů stavebních pozemků včetně rekreačních. Bungalovy s valbovou střechou mohou nahradit stávající nevyhovující rekreační chatu, kterou chcete pozměnit ze sezónního a víkendového přebývání na celoroční bydlení.

Součástí bungalovů může být vnitřní zastřešená terasa a lze k nim přistavět i pergolu nebo dřevěný přístřešek pro osobní automobil.

vlastní dům

Pečlivě vybírejte vhodný pozemek

Cenu dřevostavby navyšuje i pořízení pozemku, ovšem ve značné výhodě jsou ti, co staví na pozemku stávajícím, a nahrazují starou nepodsklepenou chatu. Výběr pozemku je pro stavbu domu tím nejdůležitějším krokem, který musíte zvládnout ještě před tím, než se započne s výstavbou, ve hře je celá řada faktorů, zejména výhled, velikost zahrady, sousedské vztahy a blízkost zajímavých míst v okolí, zejména přírodních krás. Pamatujte na to, že v domě budete s velkou pravděpodobností žít desítky let, je tedy důležité, abyste se tu cítili příjemně a pohodlně.